Nyheder

Mentaltrænerens refleksioner 2016

Så er 2016 ved at være ovre. Lige som sidste år – gør mentaltræner Carsten Oldengaard sig nogle refleksioner over året der er gået. Han tager afsæt i en række spørgsmål.

Hvilke tendenser ser du ift. det mentale område?

Jeg oplever, at der er kommet endnu flere mentale ”eksperter” til i DK – og som tilbyder udøvere mental udvikling. Jeg er spændt på, hvad det tager med sig. Lige pt. tror jeg, at det er noget ugennemskueligt for nye og uerfarne udøvere at finde frem til den rigtige mentaltræner.
Jeg tager dog mine positive briller på og håber, at endnu flere udøvere får gode oplevelser med mentaltræning.

Jeg vil anbefale, at man som udøver undersøge markedet og især forholde sig til følgende spørgsmål:

- Kan jeg se mig selv være åben for mentaltrænerens input, også når det bliver svært?

- Hvor villig er jeg til at arbejde hårdt - mentalt?

- Kan mentaltræneren forklare sin faglighed samt redegøre for sine metoder/værktøjer?

- Og hvilke referencer har mentaltræneren for både resultat- og procesarbejde?

I min verden, så kræver mental udvikling, et forløb der er struktureret, længerevarende og praksisnært.

Hvilke udfordringer er der i forhold til at få mentaltræning endnu mere implementeret i de daglige træninger?

Træneren bør klædes bedre fagligt på til at kunne bakke op om udøvernes mentale udvikling. Hvordan de enkelte trænere, så skal klæde bedre på, bør være en diskussion, der skal foregå på et højere sportsligt ledelsesniveau. Jeg mener signaleringen lige pt. skal komme fra eksempelvis forbund, sportschefer, og -direktører, samt landstrænere. 

Hvilke bekymringer har du pt?

Jeg er noget bekymret over de mange mentale ”eksperter”, der er blevet gode til at sige det rigtige eks. ”at det kræver målrettethed at nå langt” eller ”at modgang også er nødvendigt for at blive mentalt stærk”. Budskaberne er jo rigtige nok - Og også budskaber jeg leverer. Men en del af at udvikle andre mennesker er også timingen af budskaberne - det sagte. Når jeg udvikler sportsudøvere og cheftrænere, så drejer det sig rigtig meget om timing. At sige det rigtige, på det rigtige tidspunkt i den rigtige situation – velvidende at begrebet ”rigtigt” er relativt. Min pointe er, at mentaltræning er mere end bare gode og rigtige budskaber, men at en stor del af mentaltræners håndværk er timingen. Og for at kunne arbejde med timing som mentaltræner, kræver det et nært forhold til udøveren samt en fleksibilitet fra både udøver og mentaltræner til at tale sammen på de rigtige tidspunkter.

Hvad har du af ønsker for fremtiden?

Jeg har det ønske for fremtiden, at flere af de verdensklasseatleter, der arbejder på det mentale område, fortæller noget mere om deres mentale arbejde og om de op- og nedture, der er i en enhver sportsudøveres udvikling og karrierer.

Fakta om 2016:

Mentaltræner Carsten Oldengaard har i 2016 samarbejdet med udøvere og hold, hvor deres arbejde, træning samt mentale arbejde her taget gode resultater med sig. Her er et udpluk:
- Skytten Rikke Mæng vinder 2 x DM (10 og 15 m. luft).
- 4 udøvere på senior-niveau deltog ved EM og/eller VM.
- Fodboldspilleren Pernille Harder blev Svensk Mester med Linkôping FC – Kvalificerede sig sammen med det danske landshold til EM ’17.
- Triatleten Michelle Vesterby vinder Ironman Cozumel samt blev nr. 6 ved VM på Hawaii. Ligger nr. 3 på verdensranglisten.
- Badmintonspilleren Viktor Axelsen vinder OL-Bronze, VM-guld for hold - EM guld individuelt samt vinder af Super Series finalerne i Dubai. Ligger nr. 3 på verdensranglisten.

Læs også "Mentaltræneren refleksioner over 2015"