Nyheder

Mentale færdigheder skal hjælpe Viktor Axelsen til OL i Rio

2014 blev et succesrigt år for den 21-årige badmintonkomet Viktor Axelsen, der ud over den imponerende VM-bronzemedalje på hjemmebane i august kunne skrive sejre ved DM, Swiss Open og Copenhagen Masters på resultatlisten. Nu tager han hul på et nyt år, hvor et vigtigt mål bliver at hente ranglistepoint til OL-kvalifikationen, og hvor et fokusområde derfor bliver det videre arbejde med den unge spillers mentale færdigheder.

Da Viktor Axelsen den 28. december kunne falde triumferende på knæ i Falconer Salen efter at have besejret Jan Ø. Jørgensen i finalen ved Copenhagen Masters, var det kulminationen på en lang og succesrig sæson for den unge badmintonkomet. Ud over at genvinde Copenhagen Masters-titlen bød sæsonen bl.a. på et dansk mesterskab i herresingle, sejr i Grand Prix Gold-turneringen Swiss Open, en sølvmedalje ved det individuelle europamesterskab og som kronen på værket en imponerende bronzemedalje ved verdensmesterskaberne i Ballerup i august.

En af nøglerne til det succesrige år har ifølge Viktor Axelsen været et intensiveret arbejde med de mentale aspekter, både på og uden for banen.
– I december 2013 indledte jeg et samarbejde med mentaltræneren Carsten Oldengaard, og det har virkelig været med til at flytte mig i det seneste år, siger Viktor Axelsen. Han tilføjer, at netop de mentale færdigheder har kolossal stor betydning i en individuel sport som badminton, og at arbejdet med Carsten Oldengaard derfor har været et afgørende supplement til de fysiske, taktiske og tekniske aspekter af træningen.

Et meget konkret eksempel på den nye styrke, det mentale arbejde har givet den unge VM-bronzevinder, fik publikum og tv-seere i første sæt af finalen ved Copenhagen Masters. Her var Viktor Axelsen på et tidspunkt bagud 12-18, men formåede alligevel at kæmpe sig tilbage og vinde sættet 22-20. Og som han efterfølgende udtalte til flokken af journalister: - Jeg fokuserede udelukkende på, hvad jeg skulle gøre for at komme tilbage i sættet og vinde det, og det lykkedes.

Et helt menneske

I pressede situationer har mange idrætsfolk en tendens til at rette deres fokus mod egne fejl og bruge deres mentale ressourcer på at tænke på, hvad de ikke skal gøre. Men netop her har Viktor Axelsen i samarbejdet med Carsten Oldengaard arbejdet intensivt med det værktøj, mentaltræneren beskriver som ”vil-dialoger”.
– Jeg arbejder meget med at få Viktor til at fjerne ordet ”ikke” fra sine indre dialoger før og under en kamp og i stedet rette sit fokus mod de ting, han vil gøre for at vinde en kamp, fortæller Carsten Oldengaard og understreger, at vil-dialogerne blot er et af mange værktøjer, som han og Viktor Axelsen løbende arbejder med. – Vi kommer hele vejen rundt og har overordnet fat i både livsfærdigheder og mentale færdigheder. I det længere perspektiv er en af mine vigtigste opgaver at hjælpe til at få tingene til at hænge sammen i Viktors liv og skabe en optimal balance mellem badmintonspilleren Viktor og mennesket Viktor, siger Carsten Oldengaard og tilføjer: – Du kan ikke skille de to ting ad, og glemmer du at pleje den ene del, kommer ingen af delene til at fungere ordentligt.

Jagten på OL

Et af de vigtigste resultatmål i den kommende sæson bliver jagten på de ranglistepoint, der skal sikre Viktor Axelsen kvalifikation til De Olympiske Lege i Rio i 2016. I øjeblikket er han placeret som nr. 12 på verdensranglisten, og det resultatmæssige fokus er derfor på at kravle så langt op ad listen, at det på skæringsdagen i foråret 2016 udløser en billet til Brasilien.
– Det første års samarbejde med Carsten Oldengaard har entydigt vist mig, at det målrettede arbejde med mine mentale færdigheder bærer frugt, siger Viktor Axelsen, der af samme grund netop har forlænget aftalen, så den indtil videre rækker til og med oktober 2015.

I samarbejde med mentaltræneren har han defineret en række konkrete temaer, der skal arbejdes særligt med i den kommende tid.
– Jeg skal blandt andet have fat i de situationer, hvor jeg kommer bagud fra starten af en kamp og særligt i første sæt. Det er vigtigt for mig at komme godt fra start, og derfor bliver det et nøgletema at kunne håndtere de situationer, hvor det ikke sker, siger Viktor Axelsen, der sammen med Carsten Oldengaard også vil arbejde med mentale temaer som kropslige fixpunkter og spændingsregulering.
– Det er centralt for Viktor at kunne kontrollere både sin kropslige og mentale spænding op til og under en kamp, da det i sidste ende kan betyde forskellen på at vinde eller tabe en afgørende duel, siger Carsten Oldengaard. Han understreger i samme åndedrag, at den mentale træning og de færdigheder, han bidrager med, hænger tæt sammen med Viktor Axelsens øvrige udvikling. – Af samme grund er jeg løbende i tæt dialog med de øvrige primærpersoner omkring Viktor, herunder landstrænerteamet, Viktors fysiske træner Mats Mejdevi og Viktors far og manager Henrik Axelsen.

Første stop: DM

– Det første års samarbejde med Carsten har været utroligt spændende og har åbnet mine øjne for betydningen af de mentale færdigheder, ligesom jeg generelt har fået et nyt og på mange måde mere balanceret forhold til min sport og hele min identitet som professionel badmintonspiller, siger Viktor Axelsen, der ser frem til at udvikle de nye værktøjer endnu mere og gøre dem til afgørende brikker i den kommende tids jagt på succes. En jagt, der som første stop på vejen indbefatter et forsvar af hans danske mesterskab, når den samlede danske elite sætter hinanden stævne i Frederiksberg Hallerne i februar.

Se pressemeddelelse her

Du kan også se et filmklip, hvor Viktor fortæller om sin mentale træning her